Cabrioletkappen

VRAGEN OVER CABRIOLETKAPPEN (OF SOFTTOPS)

Onderstaand geven wij u antwoord op meest gestelde vragen over cabrioletkappen, het onderhoud en reinigen van cabriodaken.

Hoe moet ik mijn kap onderhouden?

Volg altijd het instructieboekje dat bij uw auto hoort. Informatie over het onderhoud van de kapstof vindt u onder de knop onderhoud.

Hoe krijg ik mijn plastic achterruit helder?

Kleine gebruikskrassen kunnen grotendeels weggepolijst worden. Cabrio-Partner verkoopt speciale polijstmiddelen voor achterruitjes. Als uw ruit vergeelt, hard en wit of vlekkerig uitgeslagen is, dan is het tijd voor een nieuwe ruit of kap.

Kunnen kleine scheurtjes worden gerepareerd?

Een pvc/vinyl kap zal door het UV-licht na een aantal jaar gaan uitdrogen. Hierdoor zal de kap ook harder en brozer worden. Op de knikpunten ontstaan er kleine scheurtjes en deze zullen steeds groter worden. De scheurtjes kunnen alleen tijdelijk gerepareerd worden door er een stukje materiaal op te plakken. Na een paar keer de kap openen en sluiten zal dit echter weer loslaten. Een stoffen kap met een scheur kan soms gerepareerd worden. Echter, dit kan alleen onzichtbaar gebeuren door een heel nieuwe baan in de kap te zetten. In dat geval moet wel de kap in zijn geheel van het frame worden verwijderd. Vanwege de ouderdom is dat niet geheel zonder risico, en met de uurlonen van tegenwoordig is het vernieuwen een betere optie. Ook is er kans op kleur- en materiaalverschil vanwege de uiteenlopende materiaalsoorten.

Mag ik met mijn cabrio door de wasstraat?

Een gewone wasstraat kan uw kap verhoogde slijtage geven. Een kap met een plastic achterraam mag niet door de borstelwasstraat! Er zijn speciale wasstraten, die beter geschikt zijn voor cabrio's, namelijk de zogenaamde 'lappenwasstraten'. U mag met een cabrio met een glazen ruit wel door de wasstraat, maar niet te vaak. Neem altijd het goedkoopste wasprogramma zonder cold- of hotwax. Ook zijn er wasstraten die een chemisch vuil losweekmiddel over de auto sproeien voor een beter wasresultaat. Dit kan bij veelvuldig gebruik de kap ernstig aantasten. Het beste is om uw kap ouderwets met een emmertje water met groene zeep en de tuinslang te reinigen.

Wat kan ik tegen groene aanslag doen?

Onder de knop “onderhoud” vindt u uitgebreide tips voor het reinigen en onderhouden van de kap.

Wat te doen als de cabrio de stalling ingaat?

De kap altijd volledig gesloten houden, dit houdt de kap in model. Als het een afgesloten stalling is, kunt u er het beste een eenvoudige, ademende stofhoes overheen leggen. Nooit met een waterdichte hoes afdekken, dit veroorzaakt schimmels.

Mag ik de kap openen in de winter?

Het is beter om de kap niet te openen. In kou is de kap erg kwetsbaar, plastic ruiten breken spontaan onder de 10°C. Glazen ruiten lopen ook een risico bij diverse typen. Omdat het materiaal dan harder en stugger is wordt de ruit niet geleid en kan klem komen te zitten waardoor deze breekt. Er zijn cabrio’s die daar extra gevoelig voor zijn.

Mijn kap is verkleurd. Hoe komt dit?

Door invloed van zonlicht, en met name UV-straling, verkleurt en veroudert de kap. In stoffen kappen zit een rubber laagje dat zorgt voor de waterdichtheid van de kap. Als u speciale middelen zoals verf of een impregneermiddel gebruikt, zal het rubber laagje snel verouderen en poreus worden. Vaak is de kap nog vuil terwijl daar een soort blanke lak op wordt gespoten, hierdoor wordt de kap grauw.

Ga terug